Boy aan de sapkuur

Boy aan de sapkuur

Boy gaat aan de sapjes. For real dude? Ja for real!

Mensen die mij kennen, weten dat ik al een flinke tijd voorstander ben van vasten.

Intermittent fasting pas ik vaak toe waarbij ik van 12:00 tot 18:00 eet en de overige 18 uur van de dag, inclusief slaap, helemaal niet. Alleen water, koffie of thee (soms cola light, foei).

Ook heb ik al vaker mijn grenzen verlegd door 24, 36 of zelfs een keer 84 uur te vasten.

Yup, dat zijn 3 volle dagen niet eten! Dit klinkt heel heftig maar is eigenlijk best makkelijk, gewoon niet eten zeg maar.. Ik moet wel zeggen dat koffie dan vaak mijn geheime middel is, ook tijdens intermittent fasting. Met een bakje koffie heb ik dan toch een soort van gevoel van eten en het helpt enorm mijn honger te stillen. Belangrijke note: koffie mag helemaal niet tijdens deze sapkuur.. het werd dus toch nog best wel een uitdaging!

Lees maar mee.

Allereerst even waarom ik hieraan ben begonnen. Zoals aangegeven gaat normaal vasten (of watervasten zoals sommige het noemen) mij vrij makkelijk af. Ook ben ik al meerdere malen een tijdje vegan gegaan en heb ik, compleet het tegenovergestelde, een zomer lang KETO gedaan. Ik sta dus open voor meerdere soorten en vormen van voeding en diëten en experimenteer hier graag mee. Sapkuren hoorde ik al veel voorbijkomen maar had ik zelf nog nooit gedaan. Ik geloof heilig in de helende werking van groenten, fruit en kruiden dus waarom niet!

Zo ging ik op zoek naar de juiste kuur en kwam ik bij Sapje terecht. Vooral de bedrijfsfilosofie sprak mij aan. Zoals ik aangaf, geloof ik in de helende werking van groenten, fruit en kruiden. Echter ben ik van mening dat het pas echt werking heeft mits het biologisch geproduceerd is. Sapje kiest voor alleen maar biologische en lokale boeren met seizoen producten. Zo krijg je dus het beste en meest gezonde direct van het land zonder onnodige transport en vervuiling. Ook in hun verpakkingen letten zij daarop want alles komt in glazen flesjes naar je toe! Ik bewaar ze voor mijn dochter haar mini-supermarkt maar ook als je ze niet meer nodig hebt, kunnen ze de glasbak in voor een duurzame recycling.

Ik koos voor een 3-daagse sap kuur welke voor mij precies lang genoeg was (lees maar mee waarom ik het zwaar kreeg). Maar de bikkels onder ons kunnen ook voor 5 of 7 dagen gaan!

Voordat we beginnen nog het volgende. Het is aan te raden je sapkuur op en af te bouwen. Omdat je alleen maar fruit, groenten en kruiden gaat nuttigen 3 dagen lang kan het zijn dat je lichaam (en geest!) erg moeten wennen. Veel mensen ervaren zelfs afkickverschijnselen van bijv. koffie of suiker. Ook eet de gemiddelde mensen elke dag vlees, vis of ander zwaar verteerbaar voedsel. Het is daarom handig 3 dagen van de voren te beginnen met een pre-tox en ook af te sluiten weer met 3 dagen opbouwen zodat je weer kunt wennen aan de “normale” manier van eten. Een dame die ik al een tijdje volg is Dali van Zonderzooi en zij heeft in groepsverband ook de detox gedaan! Via een aparte Instagram genaamd zonderzooi.detox geeft zij aan hoe je 3 dagen kunt op- en afbouwen, erg handig en het heeft mij goed geholpen.

Dag 1.

Boy aan de sapkuur Dag 1.1De avond van tevoren kreeg ik de sapjes binnen. Sapje kiest ervoor na het persen alles direct in te vriezen. Dit zorgt voor het meeste behoud van de vitamines en mineralen. Bij het openen van de doos zie je netjes 3 sapjes van elke verschillende soort. Ik vond het nogal verwarrend allemaal maar dat lag waarschijnlijk meer aan mij en dat het mijn eerste keer is. Ik heb expres alles twee keer gelezen zodat ik geen fouten zou maken en toen stond alles klaar voor de kick-off de volgende dag.

Boy aan de sapkuur Dag 1.2Het programma geeft duidelijk aan hoe laat je elk sapje moet nemen en ook welke sapjes eventueel opwarming nodig hebben. Dat is wel handig want de volgende ochtend vroeg stond sapje 1 al om 07:00 in de planning. Na deze op te warmen met lauw water werd het tijd voor de eerste kennismaking en dat smaakte gelukkig naar meer! Dit sapje noemen ze Kick en is een mix van citroen, kurkuma, gember & zwarte peper dus zorgt inderdaad voor een kickstart van je dag.

Boy aan de sapkuur Dag 1.3Gedurende elk daaropvolgend uur, met af en toe een uur pauze, is het telkens tijd voor het volgende sapje. Ik zal later enkele van de andere omschrijven maar voor nu werd dag 1 afgesloten met een courgettesoep en wat ontspanningsthee.

Dag 2.

Tijdens watervasten wordt het voor mij eigenlijk altijd makkelijker naarmate de tijd verstrijkt. Nu met sapjes vind ik het toch wat lastiger omdat het telkens mijn hongergevoel juist meer aanwakkert! Misschien is dat echter ook omdat ik de smaken gewoon heerlijk vind. Ik ben sowieso iemand die natuurlijke smaken goed kan waarderen en probeer zoetstoffen en sauzen zo veel mogelijk te vermijden. De verschillende sapjes die ik tijdens dag 1 had geproefd, vond ik dan ook heerlijke combinaties van natuurlijke smaken.

Met volle motivatie en dus ook best wel trek begin ik zodoende aan dag 2.

Boy aan de sapkuur Dag 2.1De Kick sap gaat er om stipt 08:00 in (op het programma stond tussen 07:00 en 09:00) gevolgd door een Detox om 10:00. Ik moest de deur uit voor een training dus de rest van de sapjes gingen mee. Net voor mijn training om 11:30 nam ik de Energy welke mij inderdaad lekker energiek maakt. Ik ben gek op rode bieten dus dat tezamen zorgt er wel voor dat dit rode bieten sapje mijn favoriete sapje is tot nu toe.

Boy aan de sapkuur Dag 2.2Na mijn workout drink ik op de pond bij Amsterdam centraal mijn tweede Detox en die begint ook steeds beter te smaken! Ik merk dat ik echt naar de verschillende sapjes toeleef en ze me telkens een boost geven aan energie en voldaan gevoel. De avond sluit ik deze keer af met een tomatensoepje en wederom de thee voor het slapen gaan. Op naar dag 3.

Dag 3.

Boy aan de sapkuur Dag 3.1Laatste loodjes wegen het zwaarst right? De laatste sapjes ook.. Ik vind ze erg lekker en kijk er telkens naar uit maar de “honger” begint nu wel echt toe te slaan. Bij watervasten heb ik elke dag steeds minder trek maar hier nu dus juist meer. Misschien dat het met de 5 of 7 daagse kuur van Sapje makkelijker wordt en ik nu dus op het kantelpunt zit. Wellicht het proberen waard voor 2021 maar voor nu denk ik vooral aan eten!

Dat maakt mij wel extra gemotiveerd om deze laatste dag af te maken. Van 07:00 tot 12:00 gaan de sapjes prima en ik heb zelfs om 10:00 al één training gehad in de gym. Ik ben opvallend energiek en ook mijn kracht is behoorlijk goed op pijl! Rond lunch toch weer flinke trek dus neem ik een kop thee extra die ik tot nu toe alleen in de avonden heb gehad.

Ik heb nog een training in de middag en de Cleanse shot van te voren geeft mij de boost die ik inmiddels wel nodig heb.

Boy aan de sapkuur Dag 3.2 Na de training staat de Fresh op mij te wachten en ik mag het alles afsluiten met een heerlijke pompoensoep. Alle 3 de soepen waren erg lekker van smaak, je proeft hoe puur de producten zijn en vooral de pompoen was om van te smullen! Dat kan er ook mee te maken hebben dat het einde in zicht is. Na nog een kruidenthee ga ik op tijd naar bed met in gedachten mijn “normale” ontbijt van morgen.

Conclusie:

Kan ik de sapkuur aanraden? Jazeker! Zoals met elk dieet vind ik naast het gezondheidsvoordeel en afvallen ook de mentale uitdaging erg interessant. Wanneer je het achter de rug hebt en je bent niet de fout in gegaan, voelt het als een echte overwinning!

Dat had ik ook zeker na mijn sappenkuur. Mijn hongergevoel was wel telkens meer dan bij watervasten zoals aangegeven maar dat kan echt aan mij liggen, ik ben meer iemand van alles of niets zeg maar. Mijn broer noemde mij vroeger vaak een “sappie” schoot mij te binnen tijdens mijn laatste dag. Hij bedoelde daarmee dat ik een watje was, zachtaardig of iets in die trend wat grote broers vaker zeggen. Nou ik kan met trots zeggen dat ik graag een sapje word genoemd want het was verre weg voor watjes als je het mij vraagt. Het vraagt focus, bewustwording en doorzettingsvermogen en dat kan ik iedereen aanraden!